Vakblad Groenten en Fruit bestaat 75 jaar. Ik heb ze niet alle 75 meegemaakt en kan mij amper een voorstelling maken van wat er in de loop der jaren is veranderd.
Waar de sector zich in de beginjaren na de oorlog vooral richtte op het produceren van voldoende voedsel, veranderde dit in efficiënter produceren. De kwaliteit van de producten ging omhoog. In latere jaren werden de eisen voor het tot stand komen van de productie steeds strenger.
Afstand tussen consumenten en tuinders
Maatschappelijk is er ook het een en ander veranderd. Waar er in de naoorlogse jaren nog een verbondenheid was tussen consument en producent en het besef dat voldoende voedsel niet vanzelfsprekend is, is dit door de jaren heen wel anders geworden. De afstand tussen consumenten en de boeren en tuinders is groot. Zo groot dat er bij velen geen begrip is voor elkaars standpunten (vaak uit kennisgebrek van beide kanten).
Het zou toch jammer zijn als we straks als sector de basisingrediënten leveren voor een pakje, zakje of blikje van een grote multinational
Verandering is uitdaging
De komende 75 jaar gaat er ook veel veranderen. Daar zijn we zelf bij en we hebben er ook invloed op. Ik zou graag zien dat we een sterke en mooie agrarische sector in de benen houden, met mooie, gezonde en eerlijke producten, met een positieve bijdrage aan het dagelijks leven van de consumenten. Waarbij de consument en de producent weer dichter bij elkaar komen te staan. Het zou toch jammer zijn als we straks als sector de basisingrediënten leveren voor een pakje, zakje of blikje van een grote multinational, die dan ook nog gaat roepen dat het zo gezond is om zijn producten te gebruiken, omdat er geen suiker aan is toegevoegd.
Wij maken de mooiste, gezondste en eerlijkste producten. Laten we dit ook duidelijk zo naar voren brengen met elkaar. Dat gaat in de toekomst ook zeker niet zonder veranderingen, maar laten we die oppakken als uitdagingen.