Doorgaan naar artikel

Genomineerd: 60% gas besparen met energie uit watervoorraden

Volgende week kiest de sector op de Horticontact in Gorinchem de beste innovatie uit. GFactueel.nl zet de kansrijkste genomineerden voor HortiContact Innovation Award 2024 alvast in de spotlights. Vandaag deel 1: de Model SE450W van Sprinkler Energy.

De Model SE450W van Sprinkler Energy zou een glastuinbouwbedrijf een gasbesparing van minimaal 60% moeten kunnen opleveren. Deze innovatie maakt gebruik van de energie die in de watervoorraden op teeltbedrijven aanwezig zijn. Het waterbassin, de watersilo of vijver bevat vaak duizenden kubieke meters water. Deze wateropslagen zijn een primaire warmtebron, die met de juiste technieken een potentiële bron voor thermische energie zijn.

Met de onttrokken energie kan het Model SE450W van Sprinkler Energy het water in een cv-installatie opwarmen tot maximaal 75 graden Celsius. Hierdoor is een minimale besparing van 60 procent op het jaarlijkse gasverbruik te bereiken en soms zelfs een volledige besparing van 100 procent mogelijk.

Warmte generen in wateropslag

“Om warmte te generen in de wateropslag maken we gebruik van ons energiesysteem”, vertelt Tom de Vos van Sprinkler Energy. “Deze techniek lijkt op warmte-koude-opslag in de bodem. Het grote voordeel van onze installatie is echter dat hiervoor geen nieuwe leidingen in de bodem hoeven te worden aangelegd. Met onze innovatie maken we namelijk gebruik van de bestaande installaties: de wateropslag en het watergedragen cv-systeem.” De oplossing is daardoor niet alleen kostenefficiënt, maar levert ook een hoger rendement op, een zogeheten coëfficiënt of performance van 5.

Werking met twee bestaande technieken

Het concept van Sprinkler Energy combineert twee bestaande technieken. Een sprinklerinstallatie die bij distributiecentra normaliter in gebruik is voor brandveiligheid, wordt via dit concept als primaire energiebron (energiebuffer) gebruikt voor de warmtepomp. Omdat de energie in deze tank, wat ook een waterbassin, watersilo of vijver bij een teeltbedrijf kan zijn, eindig is, dient de temperatuur van ongeveer 1 miljoen liter water in de tank tussen de 5 en 20 graden Celsius te liggen. Het laden van de waterbuffer met warm water gebeurt met een klein vermogen lucht/water warmtepomp, die warmte uit de lucht haalt, of bijvoorbeeld de restenergie van zonnepanelen of restwarmte vanuit de locatie.

Lees ook over deze genomineerde: Lampen indoor farming met regelbare temperatuur

Water opwarmen

Met behulp van de primaire kant van het concept, de verdamper, wordt aan de condensorkant van de warmtepomp water met een hogere temperatuur gemaakt. De warmtepomp is in staat om het water vanuit de tank tot maximaal 75 graden Celsius op te warmen. Vervolgens wordt dit geïnjecteerd in de retourzijde van de bestaande afgifteverdeler. Door de installatie op deze manier te gebruiken kan gemiddeld minimaal 60% gas op jaarbasis worden bespaard. De installatie is hybride in te zetten, zodat op hele koude dagen de gasketel bij kan springen.

Terugverdientijd van 1 tot 5 jaar

Vos: “De Skid, een onderdeel van de procestechniek, wordt dus ook gebruikt als warmte-koude opslag. De installatie genereert energie met een gunstig rendement en een terugverdientijd van 1 tot 5 jaar. Binnen de tuinbouwsector kunnen we dan ook een gigantische positieve impact maken.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin