We weten nog steeds niet precies hoe serieus we het moeten nemen. Maar de boodschap van de Tuinderstroonrede en de Raad van Elf is serieus genoeg: 5 procent areaal opdoeken. Desnoods via koude sanering.
Brrr. De tijden van koude sanering zijn weer daar. Daar waren diverse tuinders al tot hun verdriet achter gekomen. Maar volgens de Tuinderstroonrede, vandaag op de Horti Fair uitgesproken door Dick Veerman van Foodlog, nog niet genoeg. Die alternatieve troonrede is de regeringsverklaring van een soort schaduwkabinet voor de tuinbouw. U heeft er misschien al over gelezen in andere weblogs en berichten op deze site.
Dick Veerman is een journalist. Dus als die roept dat er 5 procent van het aanbod weggesaneerd zou moeten worden, dan heeft dat natuurlijk ook maar zoveel gewicht en waarde. Dat er in die zogeheten Raad van Elf gerenommeerde tuinders als Jos Looije, Rob Baan en Aad van Dijk zitten, dat legt alweer wat extra gewicht in de schaal. Een andere gerenommeerde tuinder, Philip van Antwerpen constateerde droogjes dat in de praktijk een heel andere beweging gaande is: komend jaar zal er niet 5 procent afgaan, maar komt er 7 procent tomatenareaal bíj. Directeur Fred van Heijningen van Rabobank Westland weersprak dat niet. “Als er sterke bedrijven zijn, die met goede uitbreidingsplannen professioneler de markt kunnen bewerken, dan helpen we die”, zegt hij.
Desalniettemin mogen we per 1 februari concrete voorstellen verwachten van het Tuinbouw Schaduwkabinet. Concrete voorstellen over een betere marketing voor wat nu een naamloos, merkloos en volstrekt inwisselbaar product is. Over meer inzicht in de werkelijke stand van vraag en aanbod, waar nu machtige inkopers met groot gemak een rookgordijn kunnen optrekken waardoor niemand weet of er misschien níét een overschot is maar soms toch echt een tekort aan dit of dat product. En concrete voorstellen over een rigoureuze hervorming of misschien zelfs afschaffing van GMO, een subsidie die nu wordt misbruikt nog meer product nog sneller naar de markt te brengen om die markt nog sneller te bederven. Benieuwd wat voor nieuwe inzichten ze ons daar in kunnen geven.