Robert Raijmakers in Helmond begint in de derde week van november met het opzetten van nieuwe witlofwortels. Die zijn van het ras Beguine. Tot dan trekt hij nog met het ras Vintor.
Het omschakelmoment is niet anders dan in andere jaren, al zou hij nog wel wat langer kunnen produceren met oude wortels. “Dat is niet mijn keus, dan begin ik toch liever wat eerder voor nieuwe wortels.”
Minder witlofwortels opzetten
Tot augustus was het tobben met de prijsvorming voor witlof. Net als veel collega’s koos hij er in die periode voor om wat minder wortels op te zetten. Het overschot wortels wat daardoor ontstond, bood hij te koop aan. Dat liep op niets uit. In plaats daarvan gooide Rijmakers de fijnste exemplaren uit dit overschot weg. “Niet ideaal, maar wat mij betreft nu de beste oplossing.”
‘Positief, maar ook onzeker over prijs witlof’
Raijmakers is merkbaar blij dat de prijs voor witlof in de afgelopen maanden weer is aangetrokken. “Dat was hard nodig, om de omzetachterstand in te lopen, en met het oog op de sterk opgelopen productiekosten.”
Om die op te vangen moet er nog wel wat gebeuren, werd ook op de recent gehouden Witlofbiënnale weer duidelijk. “De stemming was best positief, maar onderhuids was ook veel onzekerheid voelbaar. Gemiddeld genomen zijn de kosten per kilo lof met zo’n 40 cent gestegen. Dan kom je alles bij elkaar onderhand uit op een kostprijs van € 1,20 tot € 1,30. Dan gaat het niet alleen over energie, maar ook over zaken als verpakkingsmateriaal, en – niet te vergeten – over arbeidskosten.”
Meer reclame voor witlof moet
Voor witlof moet nog meer dan internationaal al gebeurt, reclame worden gemaakt. Dat werd ook duidelijk op de bijeenkomst. “Mogelijkheden genoeg. Witlof is veelzijdig, en met de steeds langere zomers is er ook meer ruimte voor witlof in salades. Dan kom je al snel uit bij de jongere consument, daar moeten we ons ook nadrukkelijk op richten.”
Iets minder dikte
Terug naar de productie. Raijmakers is tevreden over het productieniveau van het ras Vintor, afgezet tegen de condities waaronder de wortels in 2021 groeiden, met weinig zonuren. Bij de nu groeiende wortels valt op dat de gemiddelde dikte wat achterblijft. “Gemiddeld een halve centimeter. Mijn wortels komen van twee akkerbouwers in de Noordoostpolder. Beregenen kon daar prima, waarschijnlijk speelde de hitte parten.” Het is daarom de bedoeling om de wortels zo laat mogelijk te rooien, volgens de planning vanaf begin november. Naast Beguine en Vintor trekt Raijmakers ook Topscore en Flexine.
Nieuwe vriesinstallatie
Naast het gebruikelijke werk aan witlof, sleutelt de teler ook aan de koelinstallatie. “Met deze installatie ben ik al een paar keer omgeschakeld naar andere koelmiddelen. De laatste keer kostte dat 25% aan capaciteit. Dat is op te vangen door de bestaande installatie uit te breiden, of te kiezen voor een nieuwe unit met een natuurlijk koudemiddel. Ik heb gekozen voor een CO2-installatie. Dat is even doorpakken, maar ik wil nog zeker tien jaar door.”
Auteur: Joost Stallen