Doorgaan naar artikel

33 hectare nieuwe kassen Terneuzen dempt verlies op warmte

Energiebedrijf WarmCO2 komt dichter bij het punt waarop het rendabel warmte en CO2 levert aan glastuinders in de Autrichepolder bij Terneuzen.

Het omslagpunt komt als 110 hectare kassen aan het netwerk is aangesloten. Dan wordt positieve cashflow bereikt. Met de huidige 52 hectare kassen en lopende nieuwbouw van 33 hectare door 4Evergreen en VGT komt dat punt in zicht. Mogelijk al in 2018, stelt directeur Jenny Crone van het energiebedrijf WarmCO2. De verdere groei moet komen van gevestigde telers met uitbreidingsplannen en de uitgifte van de laatste 27 hectare voor teelt op 20 hectare. Mogelijk schakelt de ontwikkeling nog naar een hoger tempo vanwege bestaande nieuwbouwplannen.

Verlies

WarmCO2 wil inlopen op een achterstand in ontwikkeling van vijf jaar, schetst Crone, een gevolg van de vertraagde ontwikkeling van het glastuinbouwgebied na de crisisjaren volgend op 2008. WarmCO22 is een initiatief van Yara Sluiskil en Zeeland Seaports. Kunstmestfabrikant Yara Sluiskil is als producent van kunstmest de grootste gasverbruiker in Nederland.

WarmCO2 schrijft de laatste jaren verliezen van rond de 5 miljoen euro euro, veroorzaakt door een trage volloop. Zeeland Seaports staat garant voor de financiën van het project. Aandeelhouder Zeeland Seaports noemt in het jaarverslag van 2014 verkoop van glas belangwekkend om de volloop van het gebied te bespoedigen en niet te hoeven afwaarderen op de deelneming WarmCO2. In 2014 is door Zeeland Seaports nog een aanvullend krediet verstrekt van 7,5 miljoen euro bovenop het in 2012 verstrekte krediet van 6,6 miljoen euro om de continuïteit te waarborgen.

Uitbreiding

Op dit moment wordt dus volop gebouwd in Zeeuws Vlaanderen. In de Autrichepolder bouwt 4Evergreen nu 18 hectare kassen voor uitbreiding van de paprikateelt. Tegelijk breidt het Belgische paprikabedrijf Verenigde Groentetuinders uit met 15 hectare. Deze productie wordt straks via Belgische veilingen afgezet.

Telers die zich vestigen in het gebied en insteken op het warmtenet betalen 15 jaar een vaste prijs gebaseerd op kostprijs van warmtelevering. De gasprijsontwikkeling of het mogelijk verhandelbaar worden van warmte speelt hierin geen rol. Crone: “Een warmterotonde zoals in Zuid-Holland heeft verschillende warmteleveranciers en afnemers. Dan kun je handelen. Wij hebben een gesloten systeem en telers kiezen hiervoor om risico’s af te dekken. Ze hebben vaak elders een locatie met WKK, terwijl dat hier niet nodig is.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin