Doorgaan naar artikel

‘Ik breng het gewas liever met temperatuur in evenwicht.’

“In de tomaten gaat het erg goed. Het gewas groeit erg gezond, staat mooi in evenwicht, heeft een snelle afbloei en maakt mooie trossen aan”, zegt bedrijfsleider Tonnie Vink bij Greenshield in Ens. “De vaart zit er goed in. Vorige week is er een volledige tros gezet.” De zesde tros bloeit nu.  Hij heeft het ras Mecano op Maxifort eind december geplant. “Het gewas is nog vrijwel schoon op een enkel rupsje na. De kwikstaarten en mussen gaan nestelen dus die zullen dat probleem wel oplossen. Maar het meest opmerkelijk is dat we nog steeds geen enkel Botrytis-plekje hebben gevonden.” Hij verklaart dat uit de ontvochtiging met buitenlucht die vanaf januari draait op de twee bedrijven van in totaal 8 hectare. “We gebruiken hem best intensief en het werkt heel goed.”

Generatief sturen
Door de ontvochtiging durft hij de tomaten met een diepe voornacht van 12 graden generatief te sturen. Vanaf middernacht stookt hij op naar 18,5 graden bij zonsopgang en 21 tot 22 graden overdag. Zo kwam hij vorige week op een gemiddelde etmaaltemperatuur van 19 graden uit. Maar in de donkere weken ervoor was dat niet hoger dan 17 graden. “Ik breng het gewas liever met temperatuur in evenwicht dan door hem droog te houden. Voor de zwelling van de vruchten moet je toch vocht hebben, en anders zoekt hij toch wel het grondwater op.”  Vink geeft de tomaten nog niet volvelds water tot de eerste tomaten geoogst worden. Dat wordt waarschijnlijk in de eerste week van april.
Het gewaswerk begint zijn ritme te vinden. Iedere week wordt een rondje trossen gebeugeld en gesnoeid. Daarnaast wordt netjes blad gesneden en een rondje gediefd/gedraaid. “Er zitten veel tussendieven in. We halen meteen een blad uit het midden van de plant om meer licht op de trossen te krijgen.

Sluipwespen ineens verdwenen
“Bij de paprika is het een heel ander verhaal”, zegt Vink. “Het groeit best lekker en is mooi gezet, maar we hebben een gigantisch probleem met voornamelijk rode en groene perzikluizen en enkele boterbloemluizen. Dat is wel uitzonderlijk vroeg.” Het leek erop dat de vroege luisaantasting goed geparasiteerd werd. “Maar we waren Aphidoletes en Aphidius plotseling kwijt . De deskundigen snappen ook niet hoe dat komt.” Hij is nu massaal beestjes aan het inzetten, maar de populatieontwikkeling gaat nog niet snel genoeg. “Ik zou graag Spruzit als correctiemiddel gebruiken maar dat werkt niet meer. Er zou een nieuwe versie komen, maar die heb ik nog niet gezien.”

Vast folie lang erin
In de paprikakas van  5,2 hectare staan sinds half december de rode rassen Spider, Scirocco en de nummers 8108 (rood), 8213 (geel) en 8302 (oranje) van Westland Seed. De stookinstellinging staat op 15 graden in de voornacht, 18 graden in de nanacht en 20 graden in de ochtend. Op licht loopt dat op naar 22,5 tot 23 graden. In de nacht staat er geen minimumbuis in, overdag alleen als het een paar dagen donker weer is. Het beweegbare scherm ligt meestal tussen 22 en 9 uur dicht. Het vaste foliescherm is er pas in week 10 uitgegaan. “Toen het buiten plotseling 10 graden werd was het in eens gedaan. Maar als het buiten koud is kan het er door de ontvochtiging veel langer inblijven.”
Pas sinds vorige week zijn alle touwtjes vastgezet. “We hebben met de laatste twee stengels zo lang mogelijk gewacht om er gemakkelijker achter te kunnen werken en een keer minder in te hoeven draaien.” Met het topwerk pakt Vink voorzichtig aan. Alleen scheuten die doorgroeien worden getopt om zoveel mogelijk blad te sparen. “Het gewas heeft kracht nodig. Het wordt best spannend met die luizen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin