Doorgaan naar artikel

‘Het ziet er allemaal behoorlijk iel uit door het donkere weer’

Op het biologisch bedrijf Greenshield van Ruud van Schie in Ens wordt dit jaar op 2,8 hectare  tomaten van het ras Mecano geteeld. Op het andere bedrijf van 5,2 hectare staat paprika. Van de 29.000 vierkante meter rode paprika is 60 procent van het ras Spider en 20 procent Scirocco. De rest is van het nummer 8108 van Westland Seed. Het zaad van de gele en oranje paprika heeft ook zijn oorsprong bij deze jonge zaadfirma:16.000 vierkante meter van nummer 8213 (geel) en 7.000 vierkante meter van nummer 8302. “We hebben het zaad zelf geproduceerd waarbij Westland Seed de ouderlijnen heeft geleverd. Het is best veel werk, maar biologisch zaad kopen is ook erg duur”, zegt  bedrijfsleider Tonnie Vink van Greenshield.

Klein plantje gezet
De paprika is half december geplant als 32 daags plantje. Het was voor het eerst dat zo’n klein plantje is gepoot. “Dat is wel spannend op niet ontsmette grond. Maar het is best goed gegaan. Elke week groeit de plant nu 5 tot 6 centimeter. De tweede splitsing zit er al in. We kunnen de plant in week 4 op drie stengels gaan zetten.”  Het voordeel van jong poten moet zijn dat de plant al een flink wortelgestel heeft bij de eerste zetting. Maar de voornaamste reden was arbeidstechnisch. Doordat de grond van de tomatenkas vier weken afgedekt moest liggen vanwege de biologische grondontsmetting kwam het beter uit de paprika eerder te poten. In kosten maakt het uiteindelijk niet veel uit, verwacht hij. “We hebben nu al vijf kuub gas per vierkante meter gebruikt.”

Folie blijft droog
Door het donkere weer moet Vink wel rustig aandoen. “We realiseerden in week 2 een etmaaltemperatuur van ongeveer 20 graden. ” In een paprikakas ligt een vast folie met een beweegbaar scherm. In de andere paprikakas twee beweegbare schermen. Alle kassen zijn voorzien van een nieuw ontvochtigingssysteem met buitenluchtaanzuiging. “We zijn het nog aan het inregelen, maar het lijkt goed te werken. Het folie is nog niet nat geweest van de condens.”  Het water geven gaat mondjesmaat. “Na het aangieten met de broeskop krijgt iedere grondpot nog steeds maar 100 milliliter per dag.”

Zuinig met water
De tomaten zijn net na kerstmis geplant. Groot zijn de planten nog niet. “Ze hebben best wel wat blad verloren door transportschade vanaf de plantenkweker.”  Ook hier doet hij rustig aan vanwege het weer. Hij realiseerde in week 2 een gemiddelde etmaaltemperatuur van 16,6 graden. Vanuit de nacht stookt hij geleidelijk op van 18 naar 21 graden. De voornacht staat op 12 graden ingesteld en de nanacht op 15 graden. Het scherm ligt tussen 12 en 15 uur altijd open en bij zacht weer veel langer. “Maar zodra de buis aantrekt gaat het dicht. Het vocht is tot nu toe geen enkel probleem.” Water geven doet Vink in de tomaten zo mogelijk nog voorzichtiger. “We houden alleen de pot nat met hooguit een beurtje van 100 milliliter per dag.”

Geduld gevraagd
Het eerste trosje komt er nu goed uit en de tweede tros komt netjes na het derde blad. “Maar het ziet er allemaal behoorlijk iel uit door het donkere weer. Het is een kwestie van geduld hebben.” Het werk loopt allemaal volgens plan. Deze week worden de laatste paprikaplanten vast gezet met een geel touwtje aan de achterkant. Daarna gaan twee man de andere (250.000) touwtjes hangen op de elektrokar. “Het zal nog wel 3 of 4 weken duren voordat we de andere twee stengels gaan aanbinden. Laat de plant eerst maar wat uitzakken.”

Vroege parasitering
Bij de tomaten wordt deze week het eerste rondje indraaien afgerond. “Dat kost altijd veel tijd de eerste keer. Je moet ze de goede kant opleggen en zorgen dat de lus onderin niet te strak komt te zitten.” In de gewasbescherming is het nog rustig. Bij tomaat is nog niets gevonden. Maar in de paprika is al (geparasiteerde) bladluis gevonden. “We hebben bladluis meegekregen met de planten, maar zelfs toen zaten er al mummies in. Vanaf dag 1 zetten we Aphidius- en Aphidoletes-sluipwespen  in en we vinden ze nu al terug. Dat is extreem vroeg.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin