‘Beter een paar rijen aan gort dan valse meeldauw’
“De haspel kan ik wel opruimen”, stelt Willem Janssen in Veulen in eerste instantie, om er daarna toch een beetje van terug te komen. “Hoewel, als het een paar dagen droog blijft, kan het hier ook weer snel te droog zijn. Zeker bij de laatste plantingen, want die potjes zijn half bloot geregend. Ze staan dus eigenlijk meer op de grond dan in de grond.”
Toch geplant
Begin juli twijfelde Janssen naar aanleiding van Ehec-crisis nog of hij de herfstteelten wel zou planten, maar dat is inmiddels dus wel gebeurd. “Ons schema liep tot 20 augustus; uiteindelijk zijn de laatste 23 augustus geplant omdat we door de nattigheid soms niet verder konden.” Op die dinsdag viel er rond de middag nog een stevige bui van 20 millimeter. “Op andere plaatsen is nog 10 tot 15 millimeter meer gevallen; wij zijn er vrij goed vanaf gekomen.” Toch viel er verdeeld over 3 buien in 6 dagen zo’n 70 millimeter. “Als dat nou over 3 weken verspreid valt, heb je een mooie hoeveelheid.”
Valse meeldauw komt op
Over de kwaliteit heeft Janssen geen klachten. “De bollen zijn goed, misschien een heel klein beetje minder goed houdbaar. Ze hebben geen last van binnenrand, rode nerven of andere afwijkingen.” Valse meeldauw is wel een opkomend probleem. “Ik heb al een keer preventief behandeld met Revis, maar nu zijn curatieve behandelingen nodig op een perceel met lage plekken erin. Alleen het probleem is dat met een spuitmachine momenteel nog wel op dat perceel te komen is, maar je komt er vervolgens niet meer vanaf. Ik kijk het nog af tot het weekend, desnoods moet de loonwerker maar met extra brede banden rijden. Beter een paar rijen aan gort gereden dan dat het hele perceel onder de valse meeldauw schiet.
Hopelijk nog mooi seizoenseinde
Prijstechnisch blijft het sukkelen sinds de Ehec-crisis. “Gisteren werd voor de 9‘ers 15 tot 16 cent per bol betaald; voor de 10’ers was 17 tot 18 cent. Dat is minstens 5 cent te weinig. Ik weet niet of dat in de komende twee maanden nog zal aantrekken, maar dat hoop ik toch wel. September en oktober zullen net als vorig jaar het seizoen nog goed moeten redden, anders wordt het niet veel. Wat dat betreft kan het beter maar blijven regenen, dan komt niet alles wat nog geplant is voor het najaar op de markt en dan stijgen de prijzen vanzelf.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen