Doorgaan naar artikel

‘Ik hoop dat we het zo redden, maar de luizen zijn wel erg vroeg en hardnekkig dit jaar.’

Jeroen van Leeuwen in Lepelstraat heeft vorige week de eerste trostomaten geoogst (ras Mecano op Maxifort, 3 januari geplant). De pruimtomaatjes (ras Sunstream) is hij een week eerder los gaan oogsten. “De kwaliteit van beide is goed, niets op aan te merken.” De eerste vijf trossen van Mecano zijn op 5 vruchten gesnoeid. Doordat het vruchtgewicht net boven 100 gram ligt, passen ze goed in de kleinverpakking, flowpack van een pond met knisperend biofolie. Op de kleinverpakking staat nu ook de QR-code (quick response) zodat je met een smartphone rechtstreeks naar de website van Nature & More kunt gaan. “En we hebben nu ook persoonlijke dozen met mijn hoofd erop. Dat past in het verhaal van teler naar eindgebruiker.” Van Leeuwen kan nog steeds gewoon over straat. “De meeste dozen gaan naar Duitsland.”

Bijmesten met korrels
Het tomatengewas is nog steeds goed in de hand te houden. Standaard druppelt hij 1 ec opf (organic plant feed) mee, suikerrietmelasse met een 6-5-6 samenstelling. Deze week heeft hij voor het eerst bijgemest met organische mestkorrels (8-8-8), 8 kilo per are. “Met vloeibare organische mest kun je onvoldoende stikstof meegeven.” Het gewas staat nog steeds goed in balans en de zetting gaat goed door. “De eerste tros om de extra stengel is wat korter geworden en had misschien op 5 gesnoeid moeten worden, maar verder ziet het er allemaal prima uit.”

Bladpunten wegsnijden
Van Leeuwen realiseert een etmaaltemperatuur van 19 graden en stookt vlak. In de voornacht en nanacht staat 18 graden ingesteld, ’s morgens wordt opgestookt naar 19 graden om 11 uur en in de middag loopt de ingestelde temperatuur op naar 20,5 graden plus een paar graden op licht. De ventilaitelijn loopt steeds 0,5 graden boven de stooklijn behalve in de ochtend. “Tussen 200 en 600 Watt gaat er 2 graden af zodat hij onder de stooklijn zakt en we de temperatuur in de ochtend laag houden.”
Begin maart is er wat Botrytis op het blad ontstaan. “We snijden de aangetaste bladpunten er nu netjes af. Aan plagen is nog weinig te zien in de tomaat. “We hebben een enkele wittevlieg, maar er zit genoeg Macrolophus en Encarsia. We hangen er ook nog steeds iedere twee weken 1 Encarsia per vierkante meter bij.”

Luis is enorm probleem
In de paprika (ras Spider, 3-stengelsysteem, 6 januari geplant) gaat het veel minder goed. “De luis is hier helemaal uit de hand gelopen.” Met alle mogelijke middelen probeert Van Leeuwen de strijd aan gaan met de boterbloem- en groeneperzikluizen. Hij heeft enorm veel bestrijders ingezet: 3 soorten Aphidius-sluipwespen, Aphidoletes en Aphelinus. “Vooral Aphidoletes en de larven van de zweefvliegen die er nu van nature inkomen moeten nu heel veel gaan opruimen.” Daarnaast heeft hij met verschillende zeepmiddelen en water gespoten. “Je bent ze dan kwijt op het onderste blad maar ze kruipen naar boven.” Als proef heeft hij in een vak de regenleiding omhoog gehaald om de planten nat te maken.

Zonnescherm
Vorige week heeft hij 1 kilo per vierkante meter groene vruchten geoogst. Volgende week start de oogst van de rode vruchten Ondanks alle maatregelen heeft hij niet kunnen voorkomen dat hij de paprika’s moet wassen. Onderin het gewas kleuren de bladeren geel door de boterbloemluis. Om de plant te ontzien schermt hij veel tegen de scherpe zon. “Boven 500 Watt ligt het scherm al dicht. Ik hoop dat we het zo redden, maar de luizen zijn wel erg vroeg en hardnekkig dit jaar.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin