Doorgaan naar artikel

‘We komen deze week al aan de 1,5 kilo per vierkante meter.’

“De productie is goed en de kwaliteit is prima. En in de houdbaarheidsproeven komen we er ook altijd erg goed uit. Dat heeft misschien te maken met onze manier van telen op perliet en het kasklimaat”, zegt Adrie Veldhuyzen in Helenaveen. Het ras Scorpio op Maxifort is op 13 januari geplant op 23.500 vierkante meter in een 4-stengelsysteem. “Het groeit goed en we hebben al twee keer een klein topje uit de grootste takken moeten halen.” Ook de productie komt goed op gang. “We komen deze week aan de 1,5 kilo per vierkante meter. Ze zijn niet grof: half-om-half 225 en 300 gram.” Hij knipt in vijfkwarten per week: iedere dag een kwart van het bedrijf en op vrijdag het vak dat op maandag is geoogst.

Liever hommels
De zetting verloopt ook naar wens. Voor de bestuiving gebruikt hij het hele jaar hommels. “Hommels vliegen beter dan bijen en maken de kasten en de ramen niet zo smerig.” Voor de gewasbescherming heeft hij inmiddels het hele schema ingezet, inclusief twee roofmijten tegen bladluizen en Macrolophus. “Voor mucor is Macrolophus geen probleem. Als hij te sterk opkomt stuur ik een beetje bij en na juni zie je er sowieso minder.” Het gewas is nog helemaal schoon, op een plek met spint na. Daar heeft Veldhuyzen extra roofmijten ingezet.

Geen kou binnenluchten
Het stookregime is vrij eenvoudig. In de ochtend probeert Veldhuyzen het zolang mogelijk koel te houden door deluchtlijn op de stooklijn van 20 graden te houden. In de namiddag mag de temperatuur oplopen tot 26 graden. Tot middernacht houdt hij een voornacht aan van 17 graden. Onder een buitentemperatuur van 10 graden laat hij de temperatuur langzaam zakken zonder af te luchten. “Ik wil niet teveel kou binnenluchten.” Het schermdoek doet hij ’s nachts liever niet meer  dicht. “Het wordt zo soms wel fris, maar met een gesloten scherm wordt het nu gauw te vochtig waardoor je meer kans hebt op Botrytis en Mucor.”

Extra CO2
Het CO2-niveau weet hij met de gedeeltelijk geopende ramen toch op 800 tot 900 ppm te houden. “We proberen met de ketel 1100 ppm te realiseren en kunnen per uur 200 kilo vloeibare CO2 bijdoseren.” Het watergeven op het perlietsubstraat start bij zonsopgang en duurt tot zonsondergang. “We geven iedere plant 3 millilter per Joule en boven een lichtsom van 1000 Joules nog twee beurten van 100 milliliter om 20 en 22 uur.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin