Doorgaan naar artikel

100% duidelijkheid in Europa

Vorig jaar werd al duidelijk dat de in het kader van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn ingevoerde kalenderteelt volstrekt niet strookt met de praktijk.

Dit jaar met in de eerste zes maanden van het jaar nog nooit zoveel neerslag als ooit, bewijst dat nog eens te meer. Bij kortdurende groenteteelten was het planten kunst- en vliegwerk en komen de producties een stuk lager uit. Voor de zaai- of plantomstandigheden bij de langdurende groenteteelten gold hetzelfde, en het is maar de vraag wanneer je die kunt gaan oogsten. Dat zal zeker later worden dan gepland.

Ik teel al 35 jaar groenten en nog nooit kon ik ieder jaar precies hetzelfde doen

De volgende vraag is of je dan uitkomt met je geplande teeltplan, waarbij je hebt ingecalculeerd dat je op bepaalde percelen een rustgewas zou gaan zaaien. Want op zandgrond zijn we verplicht om in de vruchtrotatie één keer in de vier jaar een rustgewas te telen. Als dat dit jaar dan niet lukt, dan moet dat volgend jaar op dat perceel en komt je vierjarig vruchtwisselingsschema daardoor helemaal op zijn kop te staan. Naast de kalenderteelt is dat een ander voorbeeld dat de praktijk weerbarstiger is dan wat er vanachter een bureau bedacht is. Ik teel al 35 jaar groenten en nog nooit kon ik ieder jaar precies hetzelfde doen en nog nooit liep alles precies volgens de planning.

Alleen nog maar meer regeltjes

Veel telers hebben de hoop dat met de komst van het nieuwe kabinet er een frisse wind vanuit Den Haag gaat waaien, maar ik vrees dat ik die mensen uit de droom kan helpen. We zijn met handen en voeten gebonden aan de regels die vanuit Brussel onze kant op waaien en wat er eenmaal besloten is, krijg je zomaar niet meer veranderd. Sterker nog, er zullen alleen nog maar regeltjes bijkomen en dan is het nog afwachten wat de maatschappij en de rechter van ons vindt. Alleen weten we niet precies wat ons in dat kader nog allemaal te wachten staat.

Eerst jaren onderzoek

Het gevolg daarvan is dat innovaties voor een deel lam geslagen worden, omdat het onzeker is of de regels van vandaag in de toekomst ook nog steeds zullen gelden. In het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten gaan ze daar soepeler mee om en krijgen innovatieve zaken veel sneller een toelating. In Europa moet eerst 100% duidelijk zijn of iets werkt en wat alle voor- en nadelen zijn voordat een innovatie ook daadwerkelijk mag worden toegepast. Dat vraagt eerst jaren van onderzoek. De vraag is alleen of ons als telers die tijd ook gegund is of dat er, tegen de tijd dat alles 100% duidelijk is, geen teler meer over is.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
John Stemkens

bestuurder bij LTO Nederland Vakgroep Akkerbouw/Vollegrond

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin