‘ZZ Comet heeft Franse ‘stage’ met goed gevolg afgelegd’
Cees van Tiggelen in Halsteren is een van de leden van de Brabantse Wal. Op woensdag 11 april oogstte hij zijn eerste kilo van het nieuwe seizoen van het ras Vitalim. “We hebben zo’n 10 dagen eerder de folie gelegd met de zwarte kant boven. Ik vind dan ook dat we vroeg aan de oogst toe zijn, want verwarmen doen wij onze biologisch geteelde asperge niet. We laten de natuur zijn gang gaan met een beetje hulp van de folie. Ik heb twee peildata; 7 april – dan ben ik jarig – en 5 mei, de verjaardag van mijn vader. Dan zaten we meestal met de hele familie aan tafel asperges te eten; 7 april hebben we dit jaar net niet gehaald.”
Perfect opgeploegd
Vorig jaar plantte Van Tiggelen Cumulus, Vitalim, Xenolim en Bejo 2827 aan. Dat perceel wordt dit jaar 14 dagen geoogst. “Door op andere percelen de witte kant boven te leggen, hoop ik de oogst van die percelen op te kunnen schuiven, zodat die valt na de oogst van dit nieuwe perceel.”
Het opploegen gebeurde zo’n drie weken geleden onder perfecte omstandigheden. “We hebben ze net voor de droogteperiode kunnen opploegen en 10 dagen later de folie gelegd.”
De afzet verzorgt Van Tiggelen zelf: rechtstreeks aan de consument en via internet. “Misschien komt daar Willem en Drees nog bij. Er zijn contacten, maar het is nog even afwachten, want ze hebben al een teler voor dit seizoen. Maar het volgende seizoen kunnen we vrijwel zeker daarbij aansluiten.”
Asperge op zijn Frans
De ZZ Comet die de leden van de Branbantse Wal ontwikkelde liep vorige week ‘stage’ in Frankrijk. “We hebben de nodige details verbeterd en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De machine heeft in Frankrijk boven verwachting goed voldaan. Ik heb er goede hoop op dat we over 14 dagen in Frankrijk een velddemonstratie kunnen gaan geven.”
Asperge oogsten op zijn Frans, sprak tot de verbeelding. “Dat bedrijf oogst met drie personen drie bedden tegelijk, waarbij over de middelste rij een Aspergespin van Engels liep, mede als transportmiddel. Van de twee andere bedden wordt de folie eerst verwijderd. Ze oogsten op deze manier 25 tot 30 kilo per man per uur; dat vind ik een knappe prestatie.” De asperge worden op het veld door andere personen op lengte gesneden en er loopt iemand rond om de administratie bij te houden. “Dat is dan weer wat minder, want daarvoor kun je tegenwoordig met barcodes werken.”
De manier van sorteren stond Van Tiggelen dan weer wel aan. “Ze werken daar met een voorraadbak en vervolgens worden alle asperges netjes verenkeld. Dat werkt perfect en zo doe je toch weer nieuwe ideeën op.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt