De Europese Commissie neemt voor een deel de Nederlandse regels over voor betalingstermijnen.
In een uitgelekt voorstel over oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen, staat het voornemen om een betalingstermijn van langer dan 30 dagen te verbieden.
Uitgelekte voorstellen
De voorstellen, die op 11 april naar buiten komen, zijn uitgelekt via de Brusselse nieuwssite Politico.
De Europese Commissie stelt verder een verbod voor op het terugdraaien van een aankoop van bederfelijke producten, op een moment dat het redelijkerwijs voor de leverancier niet meer valt te regelen om een andere afnemer te vinden.
Er komt ook een verbod op eenzijdige aanpassing van de overeenkomsten, of een aanpassing met terugwerkende kracht over de omvang van de levering, de frequentie of het moment van levering. Ook het verloren gaan van voedselproducten op het terrein van de afnemer, mag niet aan de leverancier worden toegerekend.
Kosten duidelijk en transparant
Daarnaast komt er een verbod op het terugleveren van onverkochte voedselproducten aan de leverancier. De afnemer mag geen financiële vergoeding vragen van de afnemer om de leverantie zeker te stellen, evenmin kan een afnemer om geld worden gevraagd voor de promotie van voedingsproducten.
Als tussen afnemer en leverancier andere afspraken worden gemaakt over promotie van voedselproducten, dan moeten de kosten daarvan duidelijk en transparant zijn.
Uit een onderzoek van het Financieele Dagblad bleek dinsdag 10 april dat supermarkten 2 tot 4 keer trager betalen dan 7 jaar geleden. CDA-Kamerlid Jaco Geurts, die eerder gepleit heeft voor betere bescherming van de primaire producent, zegt te late betalingen, oneerlijke contracten en slechte voorwaarden die prijzen drukken, onacceptabel te vinden. Voor kleine ondernemers kan het funest zijn als ze te lang moeten wachten op hun geld, zegt Geurts.