Doorgaan naar artikel

Ommezwaai ACM in boetebepaling paprikakartel

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in de paprikakartelzaal haar afschrikwekkende boetebesluit van 14 miljoen euro uit 2012 compleet herzien.

Dat is een conclusie na bestudering van het nieuwe finale boetebesluit. Het is ook een tikkeltje onverwacht na de gerechtelijke uitspraken. Coalitie HOT lijkt met trekker Cees Veerman inderdaad voor die ommezwaai te hebben gezorgd.

Zo heeft de ACM voor de FresQ-verkoopbedrijven de nieuwe boete (9 ton) berekend over de veel lagere provisie-omzet en niet over de productomzet. Daarnaast zijn voor de gelieerde telerscoöperatie FrEsteem en Coöperatie RPT (Rainbow) de boetes gedecimeerd. ACM kwam tot dat besluit na bestudering van de LEI-bedrijfsinkomsten gegevens tot 2015. Daaruit bleek dat telers een zware boete niet konden opbrengen.

Zienswijze telers

Beide verlagingscriteria werden al vanaf het begin van het proces gevraagd (of zoals u wilt: geëist) door de telerspartijen, maar steeds door de ACM afgewezen. Bovendien mogen telers niet twee keer getroffen worden door dezelfde sanctie en dus zijn de boetes van FresQ-verkoopbedrijven afgetrokken van de boetes voor de coöperaties FrEsteem en RPT.

Het nieuwe besluit is daarmee een opmerkelijke ommezwaai van de ACM, maar goed nieuws voor de sector. Een forse boete hing steeds als een dreigende wolk boven de paprikatelers die nu vooral zijn aangesloten bij Harvest House.

‘Schikking’

Wat heeft de ACM doen besluiten de  boetes zo te verlagen? Opmerkelijk is ook de uitlatingen van trekker Cees Veerman van Coalitie HOT. Mede door zijn bemiddeling zou de kartelzaak tot een einde zijn gebracht, zei hij vorige maand. Maar in het boetebesluit wordt niet over een bemiddelende rol gesproken. De verlaging van de boete is tot stand gekomen na gerechtelijke uitspraken en het aanleveren van nieuwe informatie, laat de ACM weten. De ACM is een autonoom instituut dat niet onderhandelt over boetes.

Wel schrijft de ACM dat de paprikatelers zich hebben neergelegd bij de sancties en hun beroepen hebben ingetrokken. Veerman sprak eerder over een schikking. Conclusie moet zijn dat Veerman die nieuwe cijfers na de laatste rechtelijke uitspraak zomer 2015 met zoveel overtuiging heeft gepresenteerd bij ACM dat het tot dit besluit heeft geleid.

Een rol daarin speelt ook directeur generaal Hans Hoogeveen van het ministerie van EZ. Hij vertrekt van die post, maar als trekker van het dossier GMO en ACM heeft Hoogeveen zijn huiswerk het eerste klaar van de trekkers in Coalitie HOT.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin