De beslaglegging op panden en bankrekeningen van een tuinder door NVWA wekken verbazing over het moment van inval, omdat veel GMO-zaken al langer bekend zijn. Als het een lopende zaak is, hoeft het de huidige GMO-praktijk daarmee niet te schaden.
Het vermoeden bestaat dat een Nederlands bedrijf in de groente- en fruitsector sinds 2010 onder valse voorwendselen GMO-subsidies heeft aangevraagd en ontvangen. Met die bewoordingen kondigde de NVWA aan dat het een inval heeft gedaan bij een bedrijf in groenten en fruit.
Beslag op panden en rekeningen
Er is beslag gelegd op panden en bankrekeningen. Dat wil niet zeggen dat het bedrijf is stilgelegd. Wel is duidelijk dat het niet alleen om de subsidie gaat, maar dat ook de winst mogelijk wordt afgepakt. NVWA spreekt over enkele miljoenen euro’s sinds 2010.
De maatregel is vergeleken met eerdere GMO-zaken op het eerste gezicht hard. Om welk bedrijf het gaat is nog niet bevestigd, maar duidelijk is wel dat het om een teeltbedrijf gaat dat voorheen lid was van een telersvereniging.
Scherpe bewoordingen
De bewoordingen van de NVWA zijn scherp, maar dat is niet vreemd in een strafzaak. Daar is het betreffende GMO-onderzoek in terecht gekomen, nadat uitvoerder RVO.nl aangifte deed van vermoedelijke fraude.
In de bekende FresQ-zaak draaide het om het regie voeren en niet voldoen aan de erkenningsregels. Dit nieuwe fraudeonderzoek is daarmee van een heel andere categorie. Bij de doorzoekingen van 4 bedrijfspanden en een woning hebben rechercheurs van de NVWA-IOD onder meer administratie in beslag genomen voor nader onderzoek naar de verdenking.
Onzekerheid
De inval komt op een moment dat de telersverenigingen al erg onzeker zijn over de GMO-risico’s. Drie telersverenigingen hebben voor dit jaar een pauzejaar genomen om niet in de problemen te komen. Toch zijn er sterke aanwijzingen dat het niet om nieuwe zaak gaat, maar om de afwikkeling van een oude GMO-zaak. Wel is er alom verbazing over het moment van inval, omdat veel zaken al langer bekend zijn. Dat betekent dat het niet om een nieuwe zaak gaat van GMO-erkende telersverenigingen. Het hoeft de huidige GMO-praktijk daarmee niet te schaden en onzekerheden te vergroten.