Burgemeester Sjaak van der Tak is bij zijn afscheid als burgemeester benoemd tot ereburger van de gemeente Westland.
Bij de speciale raadsvergadering woensdag 27 september waren er – naast de erepenning – warme woorden voor de rol van Van der Tak in fusiegemeente Westland en het tuinbouwbedrijfsleven. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb liet weten dat het Westland in de Metropoolregio de komende jaren snel aan gewicht zal groeien door de samenwerking van gemeentes in die regio. Hij prees Van der Tak voor zijn bijdrage aan de investeringsagenda.
Droom over transitie
Aboutaleb is vol bewondering over de energietransitie die in het Westland in gang is gezet onder Van der Tak. “Ik droom ervan dat ik nog mag meemaken dat het gas wordt afgesloten in de kassen en de overschakeling naar onder meer geothermie een feit is.”
Ook over de rol van Westland als kenniscentrum had Aboutaleb mooie woorden. “Ik zeg weleens dat de Universiteit van Wageningen op de verkeerde plek staat. Ik laat overal waar ik kom weten wat voor prachtige kennis en producten de gemeente Westland te bieden heeft.”
‘Ontsjaken’
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit stelde dat Van der Tak voortreffelijk werk heeft verricht als eerste burgemeester van de fusiegemeente Westland. “Hij is daarbij een groot boegbeeld geworden voor de glastuinbouw. De Greenport heeft onder zijn leiding een plek ingenomen naast de mainports in Nederland (Haven van Rotterdam en Schiphol, red..). Van der Tak heeft een hoge standaard gelegd voor de gemeente. Ik heb niet voor niets als tijdelijk opvolger een dochter aangesteld van een Westlandse tuinder (Agnes van Ardenne, red..). Ze vroeg me of ik tips had voor haar. Ik zei dat Westland eerst een tijdje zal moeten ‘Ontsjaken.’”
Beste wat Westland overkomen kon
Locoburgemeester Theo Duijvestijn stelde dat Sjaak van der Tak en de fusie van de vijf gemeentes 13 jaar geleden het beste is wat Westland kon overkomen. Duijvestijn refereerde aan de rol van Van der Tak in de WKK-crisis, en hoe investeringen van de grond kwamen in de infrastructuur. Ook kwam Van der Tak na de Russische boycot aan tafel met de Russische minister van Landbouw. Van der Tak werd verder geprezen voor zijn ontspannen stijl van vergaderen en voor zijn oprechte betrokkenheid bij mensen in de gemeente.
Volgens Smit kreeg Van der Tak weleens kritiek. “Maar dat hoort bij mensen met een persoonlijkheid. De waardering van hem was vele malen groter. Hij gaat nu door met bikkelen voor de glastuinbouw.” Smit stelt dat ze bij LTO staan te juichen dat een boegbeeld voor de tuinbouw die uitdaging aan wil gaan.
Maatgevend
Van der Tak start 1 oktober bij LTO Noord Glaskracht. Hij blijft in het Westland wonen en stelde in zijn laatste woorden tot de gemeenteraad een echte Westlander te zijn geworden. Hij riep de gemeenteraad op elkaar minder de maat te nemen, maar maatgevend te zijn voor de democratie. Van der Tak hoopt in zijn nieuwe baan meer tijd voor zijn kleinkinderen te krijgen.