Met de oprichting van het Ontwikkelingsbedrijf HOT Nederland kan gestart worden met de aankoop van kassen en het ontwikkelen van grotere glaspercelen en infrastructuur.
Het is de fysieke start van de herstructureringsopdracht voor het Westland. Stichting HOT (telersverenigingen, Rabobank en FloraHolland) zit achter het ontwikkelingsbedrijf. De Rabobank heeft geld gestoken in het ontwikkelingsbedrijf. Directeur bedrijven van Rabobank Westland Ruud van Vliet liet eerder dit jaar weten dat het om een aanzienlijk bedrag gaat. “De Rabobank heeft veel geld opzij gezet voor de herstructurering. Ik kan niet zeggen hoeveel dat is, maar het gaat dan niet om vijf miljoen, maar om een echt substantieel bedrag.” Bij het koppelen van ondernemers in verkavelingsprojecten heeft de Rabobank toegezegd geen onderscheid te maken tussen klanten van de bank en de concurrent.
Resultaten
Binnen een jaar wil trekker Cees Veerman van stichting HOT in ieder geval één glastuinbouwgebied (deels) herstructureren. In januari zei Veerman daarover: “Over een jaar moet een gebied aangewezen zijn en bedrijven uitgekocht of samengevoegd. Over een halfjaar zien we in een aangewezen glasgebied een bord met de tekst ‘Hier wordt gewerkt door stichting HOT.'”
Onder het Nederlandse Ontwikkelingsbedrijf komen regionale ontwikkelingsbedrijven te hangen, naast het Westland mogelijk het eerste in Zaltbommel. Niet duidelijk is of er één grote landelijke grondbank komt, of dat de regionale ontwikkelingsbedrijven bedrijven opkopen. Bij tuinders in het Westland bestaat vaak twijfel of ze moeten deelnemen aan herstructurering.
Toekomstbestendig
De Stichting HOT vormt samen met het Ministerie van Economische zaken, provincie Zuid Holland en gemeente Westland weer de Coalitie HOT. Voor deze getrapte organisatie is gekozen omdat overheden niet in een ontwikkelingsbedrijf kunnen opereren.
Coalitie HOT opereert binnen vijf satellieten: Afzetstructuur, Agrologistiek, Herstructurering, Infrastructuur & Energie en GMO & ACM.