Doorgaan naar artikel

Snel verbod imidacloprid dreigt

Staatssecretaris Van Dam van Landbouw dreigt de glastuinbouw met een gebruiksverbod van imidacloprid. Vooruitlopend op nieuwe metingen in het oppervlaktewater tot en met maart, bereidt hij vast een algemene maatregel van bestuur voor.

Dat schrijft Van Dam vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Maatregelen die in 2014 zijn genomen om het teveel van de stof imidacloprid in het oppervlaktewater in tuinbouwgebieden terug te brengen, hebben onvoldoende geholpen. Dat concludeert Van Dam uit onderzoek door het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden (CML).

Het CML concludeert uit meringen tot en met het eerste kwartaal van 2015 dat met name in glastuinbouwgebieden imidacloprid nog net zo vaak in te hoge concentraties wordt aangetroffen als in 2010 en in 2013. Voor gebieden met veel bloembollenteelt is wel een verbetering te meten. Als uit de metingen tot en met maart van dit jaar nog steeds geen trendbreuk blijkt, dan zal vermoedelijk al per mei 2016 een gebruiksverbod ingaan voor de toepassingen in de glastuinbouw van middelen met imidacloprid als werkzame stof. Het gaat daarbij om onder meer de insecticiden Admire en Gaucho.

‘Overschrijdingen onacceptabel’

“Ik vind deze normoverschrijdingen onacceptabel en acht verdergaande maatregelen noodzakelijk indien met de al genomen maatregelen niet op zeer korte termijn de overschrijdingen zijn verminderd”, schrijft Van Dam in de brief aan de Tweede Kamer.

De eerste al genomen maatregel dateert van augustus 2014. Vanaf toen middelen op basis van imidacloprid in de glastuinbouw alleen nog worden gebruikt op bedrijven waarvan het afval- en drainagewater gezuiverd wordt, voordat het wordt geloosd.

Gecontroleerde distributie

Sinds augustus 2015 is mede op initiatief van de toelatingshouders overgegaan op zogenaamde ‘gecontroleerde distributie’: een middel op basis van imidacloprid mag sinds vijf maanden alleen worden verkocht voor gebruik in de glastuinbouw, als de teler kan aantonen dat hij inderdaad zijn afvalwater zuivert.

In mei zal het CLM met een vervolganalyse komen van de metingen tot en met maart 2016. Bovendien zal tegen die tijd ook een nalevingsrapport van de NVWA gereed komen, met de bevindingen van de handhaving. Op basis daarvan zal het Ctgb een herbeoordeling van de middelen in gang zetten. “Deze herbeoordeling kan leiden tot de intrekking van de toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen op basis van imidacloprid voor de glastuinbouw”, waarschuwt Van Dam. Hij acht de risico’s voor mens en milieu echter groot genoeg om dan niet die herbeoordeling af te wachten, maar met een direct gebruiksverbod te komen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin