Van de negen bedrijfstakcao’s in de land- en tuinbouwsector heeft alleen Open Teelten toezicht op naleving of plannen daartoe.
Glastuinbouw heeft geen vergaande toezichtinstrumenten in de cao opgenomen op naleving. Dat blijkt uit het rapport Naleving en handhaving cao-afspraken van het ministerie van SZW.
Volgens beleidsmedewerker Arend Hekman van LTO Glaskracht is er bij werkgevers geen behoefte aan zo’n extra nalevingsinstrument,
in de volksmond wel cao-politie genoemd. Er is in de glastuinbouw een goede voorlichting opgezet via de Werkgeverslijn en een geschillenregeling. Dat die regeling niet vaak wordt toegepast, lijkt erop te duiden dat er ook niet veel mis is. Hekman: “Ik kan het niet goed hebben als gezegd wordt dat we niets doen. Als er een handvol klachten is kun je zeggen dat het niet goed is omdat er weinig klachten zijn, maar wij denken dat het betekent dat het nog niet zo slecht gesteld is. Je hoort nu ook plannen om bemiddeling in te stellen vanwege pesten op het werk. Wij hebben die mogelijkheid van een vertrouwenspersoon al 6 jaar in de cao om discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan.” FNV laat in een reactie weten dat een cao-politie nog steeds dringend nodig is.
Sectorspecifiek
Het rapport noemt de land- en tuinbouw één van de risicosectoren voor wat betreft de naleving van cao-afspraken, naast bouw en transport. Dat in deze sectoren wel een toezichtmaatregel is genomen heeft meer te maken met die sectorspecifieke problemen, stelt Hekman. Overigens heeft de open teelten in de cao tot 30 juni 2015 de tijd genomen om tot nalevingsafspraken te komen en zo het gebruik van schijnconstructies tegen te gaan. Volgens Hekman is er tussen beide cao’s (glastuinbouw en open teelten) op dit punt nog geen verschil.
Geschillencommissie
Regelingen voor klachten, geschillen en toezicht bieden de mogelijkheid om actie te ondernemen als er sprake lijkt te zijn van niet-naleving van de cao. Voor 79 procent van de cao’s waaronder die van de glastuinbouw geldt dat ze ten minste een van deze regelingen bevatten. In 71 procent van de cao’s is behalve een regeling ook sprake van een geschillencommissie en/of een toezichtscommissie. Niet bekend is in hoeverre klachten of meldingen worden geregistreerd; in cao’s wordt hier nauwelijks iets over vermeld.