Door de verschillen in verkoopsysteem hebben de komkommertelers die in België aanvoeren deze weken een enorm voordeel. De gemiddelde uitbetaalprijs bij BelOrta lag vorige week op 54 cent, maar liefst ruim twee dubbeltjes meer dan in Nederland.
BelOrta houdt steeds een flink percentage van de komkommers achter voor klokverkoop. Door dit hoge percentage klokverkoop profiteren de aanvoerders daardoor bij een krappe aanvoer. Dit wordt nog versterkt doordat Nederlandse handelaren bij voorkeur in België bijkopen omdat ze daarmee de Nederlandse bemiddelingsprijzen niet rechtstreeks verhogen. Niet voor niets voert een toenemend aantal Nederlandse komkommertelers aan in België. Dat areaal wordt dit jaar geschat op ongeveer 50 hectare.
Klokprijs piekt
De veilingprijzen gingen zowel in Nederland als in België eind vorige week stijl omhoog als gevolg van grote krapte op de markt. Dinsdag na Pinksteren lagen ze echter nog behoorlijk laag. De 40-ers werden geveild voor 28 cent (Greenery) tot 31 cent (ZON en BelOrta). Als gevolg van het gemis van een handelsdag in Nederland, was de aanvoer groot. De klok- en uitbetaalprijzen van dinsdag waren daardoor beslist geen weergave van de marktsituatie. Dat bleek later die week. Vanaf woensdag liepen de klokprijzen razendsnel op tot zelfs 70 cent per stuk bij BelOrta en Veiling Zon op vrijdag. Daarbij viel op dat de 35-ers in België evenduur waren als de 40-ers. De grotere sortering was bijzonder schaars. Het grote aandeel 35-ers heeft deels te maken met de krapte op de markt en deels met het meest gezette ras van dit moment (Proloog). Vandaag konden BelOrta en ZON de klokprijzen van 70 cent of meer voor de 40-ers vasthouden, terwijl bij The Greenery weer een behoorlijke aanvoer voor de klok had en ruim een dubbeltje lager klokte met een veel kleiner prijsverschil tussen 35-ers en 40-ers.
Lage bemiddelingsprijzen ondanks krapte
Deze mooie klokprijzen staan in schril contrast met wat de in Nederland aanvoerende komkommertelers uitbetaald krijgen. Door de krapte is de aanvoer voor de klok klein, dus niet representatief. Bij The Greenery kwamen er donderdag en vrijdag zelfs helemaal geen 40-ers voor de klok. De bemiddelingsprijzen liggen stukken lager omdat die, zoals gebruikelijk, op dinsdag werden vastgesteld, toen de prijzen nog laag waren. De gemiddelde uitbetaalprijzen voor week 21 kwam daardoor in Nederland niet veel hoger uit dan 30 cent per stuk voor de 40-ers en 27 cent voor de 35-ers. Voor deze week zal dat wellicht niet veel beter zijn. De bemiddelingsprijs voor de weekperiode die afgelopen vrijdag van start ging, ligt dichter bij 25 dan bij 30 cent per stuk. En gezien de krapte op de markt zal maar weinig compensatie via de klokverkoop plaatsvinden. C1000 zal dus weinig hoeven toeleggen op de actie van deze week: ‘komkommers voor 25 cent per stuk’. In sommige landen zouden ze wel problemen krijgen vanwege het verbod op dumping. Die 25 cent ligt namelijk aanzienlijk onder de kostprijs.
Klik hier voor de actuele veilingprijzen
Klik hier voor de laatste weeknoteringen