Fruitteler Johan van Waes in het Zeeuwse Schoondijke spuit zijn zure kersen met kalinitraat tegen nachtvorst. En hagelnetten sluiten helpt ook voor de fruitteler die niet kan beregenen.
“Ik kan niet beregenen en van kersen kun je ook niet de zetting stimuleren met gibberellinen. Dus probeer ik de vorst voor te blijven met maatregelen die allemaal een klein plusje geven en waarmee ik misschien net het verschil kan maken. We hebben daarom – ook in de appels en peren – het gras gemaaid. De zwartstroken zijn vrij van onkruid en die bewerken we niet. Wordt het een iets kleinere oogst in plaats van een grote, of een middelmatige oogst in plaats van een slechte? Het worden bange weken.”
In Polen was het deze week al min 5 graden en kouder nog aan de grond, memoreert Waes. “Dat zou meer ruimte op de markt kunnen geven. De een zijn dood, de ander zijn brood; maar ik zou er direct vóór zijn als iedereen 70% oogst.”
Hagelnetten sluiten
“Boven de appels hebben we de hagelnetten gesloten. Een paar jaar geleden zag je dat het gras zonder netten wit bevroren was en onder de netten was het mooi groen.”
Boven de peren blijven de netten geopend, omdat die daarvan te veel lichtconcurrentie ondervinden met grotere kans op bloemrui.
Genieten van bloei
De dreiging van nachtvorst belemmert hem niet om te genieten van zijn kersen. “Het is hier ongekend mooi. Die bomen helemaal vol met witte bloemen, met daaronder die frisgroene grasstrook. Prachtig!”
Die geweldige bloei zegt echter niets over de oogst. “Met kersen weet je het nooit. Soms als alles perfect lijkt zetten ze niet, en een ander jaar is dat precies andersom. En waar dat door komt? Misschien net ietsje te droog, of wat dan ook. Ik kan er geen vinger achter krijgen.”
Auteur: Theo Brakeboer