Doorgaan naar artikel

Fruittelers hebben nog een vorstnacht te gaan

Veel fruittelers moeten komende nacht weer waakzaam blijven vanwege nachtvorst.

De afgelopen nacht daalde temperatuur op navelhoogte tot ruim 2 graden onder nul. Er is op diverse manieren aan gewerkt om schade aan bloesem en net gezette vruchten te voorkomen.

Op sommige plekken in Nederland – met name in het oostelijke deel – daalde temperatuur aan de grond tot ruim 8 graden onder nul, maar dat is niet waar een fruitteler naar kijkt, aldus fruitteeltvoorlichter Ruben van Kraaij van AR Plant in Waardenburg. Belangrijker is de temperatuur op zo’n 1,5meter. Die zakte in de loop van de nacht tot ruim 2 graden onder nul. “Dat viel mee”, constateert Van Kraaij, “maar dat is al wel voldoende om in deze fase van de teelt flinke schade te geven”.

  • Bron: Weerplaza

    Bron: Weerplaza

  • Een laag ijs beschermt de bloesemknoppen van fruitbomen tegen nachtvorst hier in Kesteren in de Betuwe.  - Foto's: ANP

    Een laag ijs beschermt de bloesemknoppen van fruitbomen tegen nachtvorst hier in Kesteren in de Betuwe. – Foto’s: ANP

  • Fruittelers hebben nog een vorstnacht te gaan

  • Fruittelers hebben nog een vorstnacht te gaan

Appelbomen in bloei, vruchtzetting peer achter de rug

Afhankelijk van het ras staan appelbomen in volle bloei, of gaan naar de bloei toe. Bij peer is de vruchtzetting in het algemeen achter de rug. De jonge vruchten zijn volgens Van Kraaij erg gevoelig voor vorst, weefselschade leidt onherroepelijk tot kwaliteitsverlies. Om de fruitbomen te beschermen is massaal beregend, of is gewerkt met vuurpotten. Deze laatste werkwijze wordt vanwege de schimmelgevoeligheid van het gewas onder andere toegepast bij de teelt van kers. Hier en daar werd gewerkt met ventilatoren en molens om zo menging te krijgen tussen warmere en koudere luchtlagen. Een enkele teler werkt met brandende strobalen als alternatief voor vuurpotten.

  • Fruittelers in de Betuwe zetten warmteblazers en vuurpotten in om de kersenbomen te beschermen tegen de nachtvorst. - Foto's: ANP

    Fruittelers in de Betuwe zetten warmteblazers en vuurpotten in om de kersenbomen te beschermen tegen de nachtvorst. – Foto’s: ANP

  • Een teler in Kersteren stookt het vuur in zijn boomgaard op.

    Een teler in Kersteren stookt het vuur in zijn boomgaard op.

‘Kwakkelen, tot 4 uur’

Bij Jacob en Eveline Westeneng in Bunnik ging de vorstmelder vannacht rond 1 uur af. Vervolgens bleef het enkele uren kwakkelen tussen de 0 en 1 graden, vanaf circa 4 uur dook de temperatuur onder nul en werd begonnen met beregenen. “Ik denk dat de temperatuur nog 2 à 3 graden is gezakt”, vertelt Eveline Westeneng, “als de beregening eenmaal loopt, kun je dat niet goed meer volgen”. Om 8 uur kon de beregening weer uit.

Nachtvorstberegening in appel en peer bij Eveline en Jacob Westeneng in Bunnik (Utrecht). - Foto: Ton Kastermans

Nachtvorstberegening in appel en peer bij Eveline en Jacob Westeneng in Bunnik (Utrecht). – Foto: Ton Kastermans

“We verwachten dat het goed afgelopen is. We hadden voldoende water tot onze beschikking.” Waterschap De Stichtse Rijnlanden had er ook al rekening mee gehouden dat er massaal beregend zou gaan worden.

Westeneng rekent voor de komende nacht, van woensdag op donderdag, op een vergelijkbaar scenario: “Vanavond vroeg naar bed, dat hebben we ons al voorgenomen, om de rest van de nacht een beetje fris door te komen”.

Website Weerplaza rekent voor vannacht landinwaarts op neushoogte op temperaturen tussen -1 en -4 graden. Aan de grond kan het matig vriezen en er staat nauwelijks wind. In de loop van volgende week lijken de nachttemperaturen weer richting het vriespunt te gaan.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin