Groenten & Fruit Actueel
||

Perentelers Betuwe pakken bodembeheer op

Met geld van de provincie Gelderland gaat een groep Betuwse perentelers aan de slag met duurzaam bodembeheer.

Laatst geüpdatet:

Foto: Groenten&Fruit

Foto: Groenten&Fruit

Met geld van de provincie Gelderland gaat een groep Betuwse perentelers aan de slag met duurzaam bodembeheer.

Binnen 2 jaar moet dat tot een verbetering leiden van de populatie natuurlijke bestrijders, zoals oorwurmen, tegen perenbladvlo. Een betere bodemstructuur zorgt ook voor een betere ontwatering en een betere doorworteling, waardoor een zwakteparasiet als Pear Decline minder mogelijkheden krijgt om tot ontwikkeling te komen.

Voor dit project werkt een groep perenteler samen met LTO Noord, Proeftuin Randwijk en Fruitconsult. Het programma draagt de titel ’TOP Pear, een optimale bodemstructuur zal ziekten en plagen in de perenteelt beheersbaar houden’.

Speerpunten

De groep Betuwse perentelers, waaronder Fruitbedrijf Van der Lippe in Kesteren, bundelt kennis met LTO Noord, Proeftuin Randwijk en Fruitconsult, op het gebied van duurzaam bodembeheer. Deze kennis is onder andere ontstaan binnen recent onderzoek van WPR Randwijk, het proefstation voor de Fruitteelt, waar bodembeheer en duurzame beheersing van ziekten en plagen speerpunten zijn.

Eisen duurzaamheid

De perenteelt ontwikkelt zich nog altijd in de Betuwe, met Conference, maar ook nieuwe rassen zoals Migo, Sweet Sensation en Xenia. Het perenareaal is er groter dan dat voor appel, door de goede rentabiliteit van de perenteelt in de afgelopen 10 jaar. Er is veel vraag naar peren, maar eisen voor duurzaamheid worden hoger, waardoor het lastiger is plagen te bestrijden. Een gezonde bodem kan de gevoeligheid voor deze ziekten en plagen verminderen.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers