Groenten & Fruit Actueel
||

‘Biologische fruitteelt lukt niet na zwavelbesluit Ctgb’

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO en telersvereniging Prisma luiden de noodklok over duurzame fruitteelt.

Laatst geüpdatet:

Ook biologische fruitteelt en fruitonderzoekers zijn betrokken bij dialoogsessies. - Foto: Ton van der Scheer

Ook biologische fruitteelt en fruitonderzoekers zijn betrokken bij dialoogsessies. – Foto: Ton van der Scheer

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO en telersvereniging Prisma luiden de noodklok over duurzame fruitteelt.

Deze week werd bekend dat de toelating van Thiovit-Jet (spuitzwavel) vervalt in alle houtig kleinfruit gewassen. In grootfruit zijn maximaal 1 of 2 toepassingen per jaar toegestaan in de maanden maart tot en met mei. Met dit besluit verdwijnt de toekomst van de biologische fruitteelt in Nederland, stellen beide organisaties.

Te smal pakket

Het gewasbeschermingsmiddelenpakket voor de schimmelbestrijding in de biologische appel en perenteelt was al onvoldoende. Maar ook voor geïntegreerde fruitteelt is spuitzwavel een onmisbaar onderdeel van hun gewasbeschermingsaanpak.

‘Nederland strenger dan buurlanden’

Nederland is met dit het besluit strenger dan andere landen, stellen beide partijen in een eerste reactie. De inperking is volgens het Ctgb nodig ter bescherming van natuurlijke vijanden. De praktijk leert echter al tientallen jaren dat natuurlijk evenwicht in biologische boomgaarden goed is, stellen NFO en Prisma.

Lobby

De NFO en Prisma roepen de politiek op te zorgen voor een duurzame gewasbescherming en een toekomst voor de (biologische) fruitteelt. Dit Ctgb-besluit is volgens NFO en Prisma in strijd met de motie Dijkgraaf van 24 november 2016 in de Tweede Kamer. Deze motie roept het kabinet op een voldoende breed middelenpakket voor de fruitteelt overeind te houden.

Dit Ctgb-besluit is volgens NFO en Prisma in strijd met de motie Dijkgraaf van 24 november 2016 in de Tweede Kamer. Deze motie roept het kabinet op een voldoende breed middelenpakket voor de fruitteelt overeind te houden.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers