Tot de boycot was Rusland grootverbruiker van appels en peren uit de EU. In 2013 ging het om 800 miljoen kilo appels en bijna 200 miljoen kilo peren. Dat was bijna 20 procent van de totale EU export van appels en peren. De afzet van deze volumes elders verloopt moeizaam. Dat is ook de reden waarom vandaag de NFO en GroenenFruit Huis een oproep deden aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en de Vaste Commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer.
Bij appels wordt 65% van de oogst van Nederlandse bodem door Nederlanders genuttigd. Daar werkt de Russische boycot wat minder hard door dan bij peren, waarvan 70% naar het buitenland gaat. Rusland was tot voor de boycot exportbestemming nummer 1 voor peren, goed voor bijna 30% van de totale export. Dat valt op te maken uit het Marktbeeld Appels en Peren van juni 2016 van GroentenFruit Huis.
Situatie bij appel
In 2015 bedroeg de appelproductie in de EU ruim 12 miljard kilo. Dat was de op één na grootste EU-oogst ooit. Bijna een derde van de oogst komt op naam van Polen, gevolgd door Italië en Frankrijk. De Nederlandse appeloogst kwam afgelopen jaar uit op 336 miljoen kilo, een aandeel van 3% van de totale EU-oogst.
De telersprijzen voor appels en peren zijn na het ingaan van de boycot over het algemeen zeer laag. De prijs van de belangrijkste appelrassen in Nederland, Elstar en Jonagold, lag in seizoen 2014/15 zo’n 35% lager dan in het seizoen voor de boycot. Ook ten opzichte van het driejaargemiddelde bleven de prijzen ver achter.
Situatie bij peer
In 2015 werd in de EU bijna 2,5 miljard kilo peren geplukt. Nederland speelt bij peren een belangrijke rol met een marktaandeel van 15%. De Nederlandse oogst evenaarde in 2015 het productierecord van 2014 met 349 miljoen kilo.
De prijs van Conference was in het begin van het seizoen zeer laag. In het voorjaar trok de prijs aan waardoor de gemiddelde prijs 5% achterbleef bij vorig seizoen en 20% lager was dan het driejaargemiddelde.
Huidige situatie
Dit seizoen is er opnieuw sprake van een dramatische prijsvorming. De gemiddelde telersprijs van Elstar en Conference ligt zo’n 20 tot 30% onder de gemiddelde prijs in de drie jaar voor de boycot. Telers en handelaren die extra kosten voor opslag hebben, door hun fruit in koelcellen op te slaan, dreigen in grote financiele problemen te komen. Schattingen wijzen op een omzetschade als gevolg van de boycot van 100 tot 125 miljoen euro per seizoen voor de Nederlandse appel- en perensector.
Zie ook ‘Herstel handel met Rusland moet fruitteelt redden‘.